Eekhoorns gebruiken brug

De aangelegde eekhoornbrug over de Heinsbergerweg in Roermond wordt daadwerkelijk gebruikt door de eekhoorns. Wethouder Fick-Moussaoui: “Een aantal maanden nadat de brug in gebruik was, werden er geen dode eekhoorns meer gevonden. Dat gaf mij al de overtuiging dat de brug gebruikt werd. We hebben de brug een tijdje gefilmd en nu vast kunnen leggen dat er ook eekhoorns overheen lopen”.

 

De aanleiding om deze eekhoornbrug aan te leggen, had te maken met een veilige oversteek voor de eekhoorns van de drukke Heinsbergerweg. In het verleden moesten de eekhoorns proberen om van het ene leefgebied naar het andere te komen. Aan de Heinsbergerweg waren de beide, door hekken afgezette, leefgebieden ook nog eens gescheiden door fietspaden en een drukke weg. De eekhoorns wilden toch naar de overkant en om dit te bereiken, klommen ze over het hek en liepen vervolgens over de weg. Veel eekhoorns overleefden deze overtocht niet. Aangezien de eekhoorn door de gemeente Roermond als doelsoort is gekozen in het kader van het project ‘Gemeenten adopteren soorten’, is besloten een eekhoornbrug op te hangen.

 

Effectief en goedkoop

Er is in Nederland discussie over  dit soort bruggen omdat er soms voor erg dure oplossingen wordt gekozen die ook nog eens niet effectief blijken. De brug in Roermond werd eind november 2013 in gebruik genomen en is -voor zover bekend-  de goedkoopste van Nederland (€ 2480,- excl. BTW). Eekhoorns hebben een aantal maanden nodig om een nieuwe oversteek te ontdekken. Halverwege vorig jaar waren er al meldingen van eekhoorns die over de brug liepen, maar dit was nog niet duidelijk vastgelegd op film. Dit is echter nu wel het geval. “Dure oplossingen zijn niet altijd nodig zoals blijkt. Hopelijk volgen er meer gemeenten in Limburg die het mooie voorbeeld van de gemeente Roermond overnemen”. aldus wethouder Fick-Moussaoui.


Beluister via deze link het radiofragment/ interview met wethouder Raja Fick-Moussaoui:

Interview met wethouder Raja Fick-Moussaoui


Klik hier voor een filmpje over de eekhoornbrug:

Filmpje eekhoornbrug in gebruik