In actie voor meer politiecapaciteit

2 juni 2023 - De Politiewet schrijft voor dat de burgemeesters van de gemeenten in het gebied waarin de regionale eenheid de politietaak uitvoert,  alsmede de hoofdofficier van justitie, ten minste éénmaal in de vier jaren een Regionaal Beleidsplan Politie vaststellen. De gemeenteraden worden in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen.  

Wat direct in het oog springt, is de politiecapaciteit. Dit geldt overigens voor héél Limburg, maar zeker ook voor Roermond! Basisteam Roermond beschikt op dit moment slechts over 99,2 fte aan politiecapaciteit en in het Regionaal Beleidsplan Politie 2024-2027 wordt dit uitgebreid tot 104,1 fte in 2027. Deze capaciteit wordt echter niet uitgebreid met afgestudeerde agenten, maar met studenten die al na hun eerste jaar politieacademie (in plaats van drie jaar) in de praktijk in het vak moeten groeien.  

Kwantitatief en kwalitatief staat dit in geen enkele verhouding tot de (internationale) uitdagingen Roermond mee te maken heeft op het gebied van openbare orde, veiligheid en ondermijning.

Behalve de internationale ligging, neemt Roermond een unieke positie in Limburg in met de aanwezigheid van het Designer Outlet Center (8 miljoen bezoekers per jaar), de grootschaligheid en het internationale karakter van de Midden-Limburgse Maasplassen en de vele evenementen met een bovenregionaal karakter (o.a. Solar, Sjtasiefestasie, Bevrijdingsfestival Limburg).


Om deze reden zullen wij aanstaande donderdag voorgesteld om niet alleen een zienswijze bij de regioburgemeester in te dienen, maar zeker ook om de urgentie en noodzaak van een grotere politiecapaciteit aan de minister van Veiligheid en Justitie over te brengen. Hier was brede steun voor.